ЗВІТ ПРО РОБОТУ
благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд
«Волонтерське об’єднання “Крила”»
за 2018 рік

І. БЛАГОДІЙНІ ПРОЕКТИ, ЯКІ ФОНД ПРОДОВЖИВ РЕАЛІЗОВУВАТИ У 2018 РОЦІ

1.1. КУЛЬТУРНО-ОСВІТНІЙ ПРОЕКТ «НЕСЕМО ВІРУ»
Мета – розроблення та проведення (реалізація) міжнародних програм, які впливатимуть на просування інтересів України у світовому культурно-освітньому просторі, сприятимуть розвитку культурної дипломатії та формуванню позитивного іміджу України як європейської, демократичної, конкурентоздатної держави зі своїм унікальним місцем у світі.
Програми культурно-освітнього проекту охоплюють широкий спектр різноманітних культурних, національно-патріотичних та просвітницьких заходів, які включають зустрічі учасників групи з дипломатичними представниками України в державах перебування та українськими громадами в цих країнах. Концепцією проекту також передбачено поширення та популяризація за кордоном української книги.
Для кого робимо: для дітей з Донецької та Луганської областей; дітей учасників антитерористичної операції (АТО) та Операції об’єднаних сил (ООС); дітей з особливими освітніми потребами; дітей соціально вразливих категорій та талановитої молоді.

Джерела фінансування: 40% – це надходження для реалізації програм власних внесків засновників фонду, частково – допомога від спонсорів та громадських організації на місцях; частково – батьківські внески.

Протягом року організовано та проведено: 8 програм, 507 учасників яких відвідали 15 країн (Угорщина, Італія, Іспанія, Франція, Німеччина, Польща, Грецька Республіка, Португалія, Австрія, Латвійська Республіка, Литва, Швеція, Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Фінська Республіка, Естонія); відбулося 13 зустрічей із Послами чи представниками дипломатичного корпусу за кордоном.

1.2. КУЛЬТУРНО-МИСТЕЦЬКИЙ ПРОЕКТ
«НА КРИЛАХ РОЗВАГ І ДОЗВІЛЛЯ»
Мета – сприяння культурному та всебічному розвитку дітей з особливими освітніми потребами, дітей-сиріт, дітей із малозабезпечених сімей, дітей із Донецької і Луганської областей, дітей учасників АТО і ООС та талановитої молоді через налагодження суспільного діалогу засобами мистецтва, художньої творчості, інтерактивних ігор; формування культурних цінностей шляхом організації та проведення різноманітних екскурсій, виїзних культурних програм.
У рамках реалізації проекту фонд сприяє в організації дозвілля й відпочинку громадян всіх соціальних категорій; допомагає в отриманні безкоштовних квитків на різноманітні культурні й мистецькі заходи та вистави.

У рамках проекту реалізовано програми:
– «В обіймах казки»;
– «Разом із «Крилами» до чарівної країни «NEVERLAND»;
– «Різдвяно-новорічна казка в українській столиці»;
– «На млинці із «Крилами»;
– «Дарунки добрих фей»;
– «Світ навиворіт» із Дмитром Комаровим;
– «Новорічна казка Древнього Києва»;
– «Аліса в Країні Чудес на льоду».

Основні партнери проекту:
– компанія «EnergyMedia»
– компанія «Діти в місті»
– компанія «Золотий лев»
– компанія «Сіті Ліфт»
– компанія «Esport»
– компанія «Квартал-Концерт».

1.3. СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ «ЗДОРОВА НАЦІЯ – БАГАТА ДЕРЖАВА»
Мета – організація та проведення благодійних заходів у соціальній сфері, спрямованих на підтримку профілактики захворюваності та зниження інвалідності населення; організація та проведення в межах повноважень благодійного фонду профілактичної роботи з охорони здоров’я та забезпечення доступного медичного обслуговування населення для удосконалення їх знань і практичних навичок щодо збереження власного здоров’я; сприяння та допомога у придбанні й доставці лікарських засобів, медичного обладнання та інших препаратів і засобів призначення для постраждалих на території проведення ООС.

Для кого робимо: для людей літнього віку всіх регіонів України (окрім АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей); учасників ООС; дітей учасників ООС; дітей з особливими освітніми потребами та дітей соціально вразливих категорій; для населення з Донецької і Луганської областей.

Джерела фінансування: частково виділяє кошти фонд, частково – допомога від інших благодійних фондів, громадських організацій та спонсорів.
Зокрема, основним донором у 2018 році став Благодійний фонд «Об’єднання світових культур», який у звітному періоді для реалізації проекту передав гуманітарної допомоги у вигляді медикаментів на суму 421 669,96 грн.

У рамках проекту були проведені акції:
– «Назустріч здоров’ю»;
– «Дарую турботу»;
– «Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом».

Організована системна передача ліків військовим частинам та громадянам соціально вразливих категорій в Донецькій та Луганській області, в містах Дніпрі, Харкові, Кропивницькому.

1.4. СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ «ВІД СЕРЦЯ ДО СЕРДЕЧКА»
Мета – привітання дітей з особливими освітніми потребами різних регіонів України з Новорічними і Різдвяними святами.
Організовані й проведені акції у рамках зазначеного проекту – це не лише увага до дітей і молоді, які мають серйозні вади здоров’я, яким важко самим пересуватися й здійснювати свої задуми та плани, а й важливий інструмент у сфері їх соціалізації та соціокультурного розвитку, вмінні здобувати навички вільного спілкування та долати страх у висловлюванні своїх думок у небуденній обстановці перед гостями. Вони чудово впливають на емоційний і психологічний стан дітей та допомагають їм ставати впевненішими в собі й потрібними суспільству.

У рамках проекту здійснено 3 акції:
– для вихованців київського соціального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями», з яким Фонд вже багато років співпрацює. Під час акції особлива увага приділялася дітям та молоді, які обмежені у вільному пересуванні внаслідок тяжких захворювань; дітям-сиротам та особам, які через свої фізичні чи інші обмеження потребують соціальної підтримки та піклування;
– для вихованців КЗО «Дніпропетровський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр № 9 ДОР», що надає освітньо-корекційні послуги дітям дошкільного та шкільного віку з інвалідністю;
– для дітей і молоді з інвалідністю в Кіровоградській області.
Загалом акція охопила 150 дітей.

1.5. СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ
«ЩАСТЯ БЕЗ МЕЖ, КРАСА БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ»
Мета – організація та проведення соціальних програм, спрямованих на формування у дітей і молоді з інвалідністю культурного смаку, розуміння почуття прекрасного.
У рамках проекту Фонд зацікавлений розробляти програми, які наближатимуть дітей до отримання відчуття щастя і радості від спілкування з професіоналами у передачі внутрішнього світу особистості через світлини. Такі програми, в першу чергу, вимагають створення умов, які максимально зможуть занурити дитину у світ модельного бізнесу, сповненого вишуканих образів і стилів, та познайомлять їх з особливостями і кропіткою роботою фотографів, які мають уловити найкращі пози, вирази обличчя й особливості кожної моделі, щоб передати її унікальність.

У рамках проекту організували і провели безкоштовну фотосесію для дітей із особливими освітніми потребами в професійній фотостудії з наданням безкоштовних послуг гримерів та можливістю скористатися одягом з костюмерних кімнат для 15 вихованців київського соціального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями». Фотовиставка світлин дітей розміщувалася в приміщенні Дарницької районної державної адміністрації м. Києва.

1.6. КУЛЬТУРНО-ПРОСВІТНИЦЬКИЙ ПРОЕКТ
«УКРАЇНСЬКА КНИГА ЗА КОРДОНОМ»
Мета – організація та проведення просвітницької діяльності, яка сприяє формуванню якісного читацького смаку та поширенню позитивного іміджу про українську книгу; популяризація української книги серед громадян України та в українських громадах за кордоном, у т.ч. відповідно до укладеного Меморандуму про співпрацю МБФ «ВО «Крила» з Міністерством інформаційної політики України (від 27 квітня 2018 р.) про розповсюдження української книги серед населення.

У рамках проекту:
– популяризували українську книгу за кордоном під час проведення культурно-освітніх програм фонду;
– закуповували книги українських видавництв для поширення в українських громадах за кордоном та для маленьких читачів з України;
– на основі співпраці з трьома українськими видавництвами поширювали нові видання серед дітей і молоді з особливими освітніми потребами.

У цьому напрямку Фонд продовжив співпрацю із партнерами:
– Видавництво «Грані-Т»,
– ТОВ «Видавничо-торгова компанія «Самміт-Книга»,
– Львівське видавництво «Руслан».

ІІ. НОВІ ПРОЕКТИ, ЗАПОЧАТКОВАНІ ФОНДОМ У 2018 РОЦІ

1. СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ «ТУРБОТА ПРО ДОЛІ»
Мета – благодійна допомога у фізичній, психологічній, моральній реабілітації учасників АТО і ООС та громадян вразливих соціальних категорій різних регіонів України на основі проведення різноманітних акцій та реалізацій міжнародних програм.

Для кого робимо: для учасників ООС; людей соціально вразливих категорій та осіб літнього віку.
Джерела фінансування: частково виділяє кошти Фонд, частково –допомога від інших благодійних фондів, громадських організацій та спонсорів.

У рамках проекту реалізували:
– державну програму Латвійської Республіки з реабілітації учасників ООС (для 16 осіб протягом року);
– на кошти спонсора фонду була надана допомога громадянці України згідно з її заявою на проведення операції із заміни колінного суглоба.

ІІІ. ПРОДОВЖУЄМО РОБОТУ

1. ШКОЛА ВОЛОНТЕРА
Мета та завдання:
– організація навчання волонтерів з надання всебічної допомоги, зокрема, з метою участі у благодійних акціях і програмах для дітей з особливими освітніми потребами та дітей соціально вразливих категорій;
– розподіл і координація діяльності волонтерів протягом року;
– популяризація значення ролі волонтерів у розвитку громадянського суспільства;
– проведення агітаційної роботи, спрямованої на пошук нових бажаючих займатися волонтерською діяльністю, проходження волонтерської практики.

2. РОБОТА НАД БУДІВНИЦТВОМ ЦЕНТРУ
РОЗВИТКУ ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ «ДАР»

ІV. ЗА ПІДСУМКАМИ РОКУ ОСНОВНИМИ ПАРТНЕРАМИ У РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМ СТАЛИ
– ГО «Капеланське служіння війську»;
– ГО «Дарницька громадська варта»;
– Благодійний фонд «Об’єднання світових культур»;
– Компанія «EnergyMedia»;
– Посольство України у Латвійській Республіці та Посольство Латвійської Республіки в Україні, за участі Головного капелана ЗС Латвії Елмарса Плявіньша;
– СК «ПЗУ України»;
– ГО «Моє місто – Рубіжне»;
– Миколаївська ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Слов`янської міської ради Донецької області;
– Комунальний заклад «Харківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 11 з поглибленим вивченням окремих предметів Харківської міської ради Харківської області».

V. ПРОДОВЖУЄМО СПІВПРАЦЮВАТИ
– з українськими громадами за кордоном,
– посольствами України за кордоном,
– органами державної влади та органами місцевого самоврядування,
– центрами соціальних служб, іншими соціальними установами та закладами,
– благодійними організаціями та фондами,
– громадськими організаціями.

VI. СУМА НАДХОДЖЕНЬ ТА ВИДАТКІВ НА РЕАЛІЗАЦІЮ ПРОГРАМ (відповідно до податкового звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації)
за звітний період становить 7 194 440,00 грн.

Голова Правління Ярослава ТОКАР